Какви видове акумулаторни батерии има?

Какви видове акумулаторни батерии има?

Какви видове акумулаторни батерии има? Въпреки факта, че външно батериите изглеждат много различни, вътрешно те са подредени приблизително еднакво. Типичният автомобилен акумулатор е кутия с шест банки и електроди под формата на пластини, събрани в пакети (с различни полярности – положителни или отрицателни), които се измиват със специална течност или гел (електролит).

Какви видове акумулаторни батерии има?

Най-често срещаните са киселинните акумулаторни батерии, наречени така, защото вътре се излива сярна киселина. Ако ги сравним с аналози, такива продукти имат изключителна енергийна интензивност и могат да доставят повече ток за кратък момент, което ще завърти коляновия вал много по-ефективно по време на стартиране. Освен на електричество, те са източник и на вредни изпарения, произвеждани от сярната киселина и оловото, от което са направени плочите. За да се намали по някакъв начин отрицателното въздействие върху човешкото здраве и да се предотврати изтичането, стените на кутиите са изработени от здрава пластмаса, която може да задържа сярна киселина.

Акумулаторните батерии се класифицират главно по състава на електродите, както и по вида на електролита. Оловните плочи могат да бъдат покрити с различни химикали и съединения: калций, антимон и др.

Можем да различим общо осем вида автомобилни батерии

  • -антимонови,
  • -с ниско съдържание на антимон,
  • -калциеви,
  • -хибридни,
  • -гелообразни,
  • -алкални.

Изглежда, че има много опции за акумулатори, но всъщност не е точно така. Ще говорим за всеки вид акумулатор поотделно по-подробно.

Акумулатори

Акумулаторната батерия (АБ) е източник на електричество и един от най-важните елементи от вътрешната структура на автомобила. Ако се използва неправилно, акумулаторът може да се изтощи доста бързо или дори напълно. Но дори и при най-идеалните условия малко батерии могат да издържат повече от 7-8 години и при всички случаи ще трябва да се сменят.

„Но какъв акумулатор да избера?“ – ще попита изненаданият собственик на автомобила, наблюдаващ разликата в цените и видовете.

В тази статия ще разгледаме какви видове акумулатори за автомобили съществуват и ще дадем някои съвети кой от някой е най-добре да поставите под капака на Вашата кола.

Какви видове акумулаторни батерии има?
Към началото