Какви са предимствата от играта на шах?

Какви са предимствата от играта на шах?

Какви са предимствата от играта на шах. Освен стратегията и победата, шахът ни изгражда като добри личности и изважда най-доброто в нас отвъд стратегията и победата. Той също така повишава енергийното ни ниво, повишава емоционалната ни интелигентност и ни учи да преодоляваме предизвикателствата като възрастни. Следователно, човек трябва да научи шах като възрастен, за да стане добре оформена личност.

Какви са предимствата от играта на шах?

Социалните ползи от играта на шах за деца са добре документирани и включват:

  • Да се ​​научим да печелим с благодат и да приемаме загубите. Шахматният етикет насърчава доброто спортно майсторство.
  • Развиване на импулсен контрол: Играта на шах учи децата да обмислят последствията от действията си.
  • Психическа устойчивост и увереност: Усвояването на ново умение може да помогне за изграждане на увереност, а ученето от загубите помага за развитието на умствена устойчивост.
  • Шахът помага на децата да развият ежедневни социални умения, като ги събира да играят игри лице в лице. Сега шахматистите съставляват една от най-големите общности в света – 605 милиона възрастни играят редовно шах!

Когнитивни ползи

Шахът е описван като изкуството на логическото мислене. Да се ​​научат да играят помага на децата да изследват и развият много нови умения.

Шахът може да помогне на децата да:

  • подобряване на паметта
  • развийте умения за решаване на проблеми
  • подобряване на концентрацията и фокуса
  • развиват планиране и предвиждане
  • подобряване на креативността

Шахът е евтина дейност, която има много очевидни ползи за социалното и когнитивното развитие на децата. Няма бариери за влизане и деца, които имат затруднения с грамотността или смятането, могат да участват и да се справят отлично в шаха.

Научете се да губите

Като възрастни, някои съзряват рано в живота си, а други никога не съзряват, дори когато остареят. Толкова малко хора се справят с провалите, но малцина приемат провалите много сериозно в живота си. Шахът ни учи да играем стратегически, да мислим критично и да запазваме спокойствие във всички ситуации, а също така ни учи да приемаме провалите и да се връщаме като по-силен играч. Както и в живота, трябва да се върнем по-мъдри и по-силни, когато се сблъскаме с провали и загуби. Приемането на загуби е добър жест за играч.

Търпението в шаха– ключ към успеха

Още една убедителна приина да се запишем на уроци по шах. Шахът ни помага да се борим с тревожното разстройство. Като възрастни всички сме се сблъсквали с изпити, интервюта, презентации и крайни срокове в живота си. По същия начин понякога времето ви изтича в шаха и трябва да мислите критично и да вземате решения. Трябва да обучим умовете си да бъдат спокойни под натиск и да вземат решения търпеливо. Трябва да знаем как да контролираме умовете си, дори ако нещата излязат от ръцете ни.

Какви са предимствата от играта на шах?
Към началото